NA Debatt: Halvera politikernas löner

Vi i Örebropartiet vill halvera politikerlöner, sänka arvoden och göra en ordentlig översyn av ersättningssystemet. Det är skandal att politiker tillåts leka med kommunens pengar på det sätt de gör.

Vi i Örebropartiet vill halvera politikerlöner, sänka arvoden och göra en ordentlig översyn av ersättningssystemet. Det är skandal att politiker tillåts leka med kommunens pengar på det sätt de gör.
Det säger en hel del om hur illa ställt det är med Örebros kommunpolitik när inget annat parti vågat markera i den här frågan.
Oavsett vilka partier som suttit vid makten har de alla varit rörande överens om att de är värda löner bra mycket högre än lönerna för majoriteten av de örebroare de påstår sig representera.

I dagens Örebro plockar politiker ut 50 000 till 60 000 kronor i månadslön, belönar sig med rejäla förmåner eller i vissa fall fuskar till sig 420 000 kronor i förlorad arbetsinkomst för arbeten de inte haft. Sammanlagda summan för politikernas löner, arvoden och ersättningar uppgick i fjol till drygt 30 miljoner kronor.

Samtidigt har dessa politiker inte haft några som helst problem att vända ryggen till människor som är i behov av samhällets stöd. Det finns många örebroare som har svårt att få vardagen att gå ihop. Utförsäkrade, arbetslösa eller ensamstående föräldrar förväntas stå med mössan i hand och hoppas att politikerna bedömer att just deras behov är värda att satsa på.

När vi slet med att samla in 12 000 av örebroarnas underskrifter för en folkomröstning om införande av avgiftsfri kollektivtrafik träffade vi många som sa att de inte har pengar till att åka buss. Flera barn sa att de inte hade råd att åka till sina kompisar. Från politikernas håll konstaterades det dock självbelåtet att ”man har råd”. Kravet på folkomröstning ignorerades och busspriserna höjdes lite extra vid senaste årsskiftet.
De belöningar som politikerna gett sig själva har skapat incitament för att växa fast på sina poster.

Till slut blir deras höga löner och privilegierade positioner överordnat de politiska visionerna och plikten att tjäna kommunen.
Politikerna kommer till varje pris bekämpa allt som hotar deras positioner. Det blir en ond cirkel där makten förflyttas allt längre från folket.
Det är inte örebroarna som hävdar att vi inte har råd att värna om våra yngre, gamla eller sjuka. Det är inte vi som säger att vi inte har råd att bry oss om varandra. Det är de politiker som varje år plockar ut mer än 30 miljoner av kommunkassan till sig själva.

Är det verkligen dessa människor vi vill se styra Örebro kommun?
Örebropartiet är tydliga, vi vill se ett slut på politikernas vanstyre, ignorans och arrogans. Det handlar inte bara om att de pengar som politikerna kostar skulle kunna användas inom vården, skolan, omsorgen eller kollektivtrafiken. Det handlar också om moral och sunt förnuft.

Örebropartiet kommer alltid bekämpa översitteri och maktmissbruk och rakryggat stå på oss när vi säger att politiker inte är mer värda än någon annan. Ska man utforma en politik efter folks vardag ska man också leva i samma slags vardag.
Vi ser inte varför en politiker i kommunen eller landstinget ska tjäna mer än 25 000 kronor i månaden. För oss är det idealen och visionerna om hur vi kan skapa ett bättre Örebro som ska stå i centrum för kommunpolitiken.

Hur kommer det sig att det bara är Örebropartiet som vågat markera i den här frågan? Till skillnad från de andra partierna är vi inte en del av det politiska etablissemanget. Vi vill bryta den onda cirkeln. Därför ser alla de andra partierna oss som ett hot mot deras privilegier. Det är vi också, och det är vi med stolthet! Slut på tjafset, halvera politikerlönerna!

Markus Allard
Partiordförande för Örebropartiet
Tekla Alsbjer
Kommun- och landstingsfullmäktigekandidat för Örebropartiet


Örebropartiet: Halvera politikernas löner (Nerikes Allehanda)

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter