Bevara Risbergska - Bevara Krampen!

Örebropartiet gjorde under dagen ett besök på Risbergska och Karolinska skolan för att prata med elever och lärare om nedläggningen av Risbergska. Samtliga 8 partier i kommunfullmäktige har valt att rösta för att lägga ned Risbergska. Politikerna har skyllt på sviktande elevunderlag men har samtidigt enhälligt röstat för att friskoleföretaget bakom Thorén Business School ska få extra miljoner för deras utvidgade verksamhet i kommunen.

Att friskolor konkurrerar ut kommunala skolor trots att de oftast har lägre lärartäthet och färre behöriga lärare är inte så konstigt. Det handlar om att friskolorna drivs som företag och därför kan lägga en betydande del av sin budget på enbart marknadsföring. Detta är något som varit främmande för kommunala skolor eftersom deras huvudsakliga syfte är att använda våra skattepengar till vad de är avsedda för, nämligen utbildningen. Det handlar också om att kommunpolitikerna själva aldrig talar gott om kommunens skolor utan istället väljer att varna för eventuella nedläggningar.

Örebropartiet tycker det är ren idioti att lägga ner fungerande kommunala skolor. Vi håller med eleverna och lärarna och förstår deras rättmätiga frustration över att se sitt Risbergska gå i graven utan att ens ha blivit tillfrågade om saken.

Risbergska är inte bara en anrik gymnasieskola som generationer örebroare har minnen av. Det är också en av deltagarna i den lokala traditionen Krampen - skolkampen mellan Risbergska och Karolinska. Denna lokala tradition begravs nu av politikerna genom deras enhälliga beslut att lägga ned Risbergska. Det gör ont i våra hjärtan att behöva bevittna hur politikerna så lättsinnigt kan ödelägga något som många örebroare har en relation till. Det finns värden i vår stad som inte nödvändigtvis syns i budgeten, vi anser att man bör värna dessa värden då de är en del av vår stad.

För några år sedan lade politikerna ner Wadköpings Utbildningscenter. Eleverna och lärarna fick då flytta till Risbergska. Nu lägger man ner Risbergska och flyttar återstående elever till Virginska.

Det är inte svårt att räkna ut vad den här utvecklingen kommer medföra om den tillåts fortsätta. Hur många kommunala skolor kommer vi ha kvar om tio år om de här åtta partierna får bestämma?

Örebropartiet är genom sitt ställningstagande om att bevara Risbergska och Krampen, det enda partiet i kommunen som står på elevernas och lärarnas sida. Vi behöver en annan politik för skolorna i kommunen. Örebropartiet vill föra den politiken, de andra partierna vill det inte!

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter