Sänk politikerlönerna till 25 000 i månaden!

Markus Allard: "Bara de 349 riksdagsledamöternas löner kostar oss årligen 261 331 200 kronor, för samma summa skulle alla 280 000 invånare i Örebro län få kostnadsfri tandvård".

Nu höjs snart riksdagsledamöternas löner igen! Från 61 000 kronor i månaden till 62 400 kronor. De, inte sällan politikerna själva, som förespråkar nuvarande löneskillnad mellan folket och de som påstår sig vara dess representanter brukar hävda att det krävs höga löner för att vi annars riskerar att få inkompetenta politiker vid makten.

Kompetens?

De vägda kissblöjorna, ensamheten, liggsåren och skriken, den sönderstressade personalen, dödsfallen i väntrummen. De sjunkande skolresultaten, nedläggningarna och resursbristen. Allt inherent sammankopplat med hur politikernas vänner och sponsorer inom riskkapitalbolagen gör rekordvinster i miljardklassen på sina uttag av svenska skattepengar. Problem som eskalerat oavsett regeringarnas partitillhörighet och påstådda ideologiska hemvister och som är direkta resultat av politiska prioriteringar och beslut.

Däri har vi politikernas "kompetens". Det handlar inte enbart om att köra landet i botten det handlar också om att kunna sko sig själva på köpet. Utöver de ovannämnda problemen kan listan på exempel göras lång. 

I Örebro fifflade 8-klöverns politiker till sig belopp som i vissa fall var närmare en halv miljon kronor. Vi ringde runt till dem för att få höra deras visioner om varför de gjort som de gjort. En av politikerna fuskade till sig 418 000 kronor i förlorad arbetsersättning trots att han inte ens hade ett jobb. När vi pratade med honom under våren så sa han att han inte hört något från polisen angående det hela.

Vad skulle hänt om du eller någon i din närhet fifflat med försäkringspengar eller förskingrat hundratusentals kronor från din arbetsplats? Hade det stannat vid att bara bli återbetalningsskyldig? Om du är politiker är svaret ja, är du inte politiker blir nog svaret dryga böter eller till och med fängelse.

Partiledaren för Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson, plockar ut 100 000 kronor i månaden men försökte ändå fiffla till sig en sjukförsäkring samtidigt som han hävdar att han älskar det Sverige han stjäl ifrån. Han hävdar samtidigt, ironiskt nog, att höga politikerlöner är nödvändiga för annars blir politikerna korrupta. Att politiker uppenbarligen döms efter en annan straffskala än oss övriga är tydligen inte korruption enligt den "kompetens" politikerna bygger sin världsbild på. 

Jag är den enda partiledaren i det här landet som driver frågan att ingen politiker ska tjäna över 25 000 kronor per månad. Ska man hålla på med politik ska det vara för att man brinner för Sverige, inte för att man sko sig själv. Att ingen från det politiska etablissemanget är beredda att ta itu med politikerkostnaderna är talande för vilket demokratiproblem de utgör.

Bara de 349 riksdagsledamöternas löner kostar oss årligen 261 331200 kronor, för samma summa skulle alla 280 000 invånare i Örebro Län kunna ha kostnadsfri tandvård. Räkna då på hela landets politikerkostnader och se hur mycket vi skulle spara in om vi satte ett lönetak för politiker vid 25 000 kronor.

Huruvida man bör välja välfärden och folks behov eller politikers höga löner (och "kompetens") är för politikerna inget svårt val. Så fort de får chansen väljer de det sistnämnda. Människan är en produkt av sin omgivning. Samma gäller för politikerna. Om de lever i en annan vardag och verklighet än folkflertalet kommer deras politik utgå från andra slags behov än hos de som de påstår sig representera. Därför måste vi ändra på systemet för att främja en annan slags kompetens – nämligen den som handlar om att sätta Sveriges bästa framför sig själv.

Sänk alla politikerlöner till 25 000 kronor i månaden – få mer pengar över till den svenska välfärden!

Markus Allard,
Partiledare för Örebropartiet

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter