Lokalradion fulvinklar igen...

P4 Örebro vill sprida bilden av att vi har brutit ett löfte när vi inte gav besked om social verksamhet i början av sommaren. Problemet är bara att de aldrig ringde upp i början av sommaren. Det svaret och den informationen väljer de dock att utelämna i sitt inslag. Vi har begärt ut inspelningen för att ta ställning till huruvida vi ska anmäla den skattefinansierade radiokanalen till granskningsnämnden. Det är inte första gången de utelämnar information och fulvinklar.

I onsdags gick vi i Örebropartiet ut med att vi söker intresserade för stavgångsprojekt för pensionärer. Det hela ska finansieras av de pengar som kvarstår när Markus Allard halverar sin lön. Allard har sedan januari (kommunen har fortfarande inte betalat ut arvodet för oktober-december 2018, de hade inte ”budgeterat” för ett nytt parti i fullmäktige) lagt 16 000 kronor på hög i syfte att hjälpa örebroare i sin vardag. Allard behåller det han skulle fått ut efter skatt om lönen var halverad, dvs 25 000 kronor.

Idag publicerar den skattefinansierade lokalradion ett inslag rubricerat ”Markus Allards bortskänkta lön saknar fortfarande mottagare”.

Nyheten går ut på att vi inte använt pengarna ÄN. De statligt anställda journalisterna tycks intresserade av att insinuera att vi ska brutit ett löfte. Det baserar de på en intervju med Markus Allard från januari.

I januari intervjuades Markus om det faktum att han halverar sin lön för att hjälpa örebroare, han fick frågan när vi skulle kunna tänkas ha besked om vad vi ska lägga pengarna på. Markus svarade att vi borde ha något framåt sommaren.

Under onsdagen – 21 augusti - ringde radion upp för en intervju. Vi berättade då hur långt vi kommit med projekten. Främst i pipelinen ligger stavgångsprojektet för pensionärer, som vi för närvarande jobbar med.

Merparten av frågorna underströk att ”det gått 8 månader nu” ”ett år sedan valrörelsen” ”gått väldigt lång tid nu”. Det blev uppenbart vilken vinkel den skattefinansierade radiokanalen var intresserad av.

Markus Allard förklarade att om radion ringt upp i början av sommaren hade radion fått besked.
Detta väljer man att klippa bort.

Man väljer aktivt att ta bort det faktum att den skattefinansierade radion inte kontaktade Örebropartiet i början av sommaren för ett besked. Men man försöker ändå skruva inslaget till att vi dröjt med besked. Radion har inte ringt förrän i augusti, men tar inte med det.

Den skattefinansierade radion har således valt att undanhålla sanningen. Det är nämligen relevant information om man ska försöka skruva artikeln till att vi inte gett besked i juni – att man överhuvudtaget inte ringt i juni.

Fokus blir ”hur har det här påverkat ditt förtroende”. En klassisk fråga som agendadrivna journalister gillar att ställa, då svaret förutsätter en faktiskt undersökning innan man överhuvudtaget kan veta det samt att det implicerar att man gjort något fel.

Vi kommer begära ut hela inspelningen för att ta ställning till huruvida vi ska gå vidare med en anmälan till granskningsnämnden.  

Samma radiokanal var dessutom totalt ointresserade av att rapportera om hur Örebro kommuns politiska förvaltning valt att sabotera möjligheterna att stoppa det hiskeligt svindyra skrytbygget Kulturkvarteret. Vår motion om att stoppa bygget delegerades till en studentpraktikant från Uppsala (inget ont om honom). Trots att hans motionssvar blev klart redan under våren har motionen ännu inte behandlats. Istället har den fått samla damm. Om motionen hade behandlats skyndsamt hade vi kunnat rädda kommunen från en ökad skuldsättning på flera hundratals miljoner. Detta får ni inte heller läsa eller höra om.

Nu riktar S+C+KD-trojkan nya sparkrav mot välfärdens kärna.

Med endast en dags felmarginal är det idag ett år sedan samma kanal publicerade en fulvinkling gällande valaffischer. Man har fortfarande inte rättat till artikeln. 

Läs även, 25 augusti 2018: "P4 Örebro väljer att fulvinkla gällande valskyltar"

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter