Vi lyckades skjuta upp nedskärningarna av färdtjänsten!

Genom att få till en återremiss lyckades vi mindre partier i KF skjuta upp styret (och Moderaternas) planer på att skära ner i färdtjänsten. Här kan du läsa om vad som hände samt se anförandet av Markus Allard som blivit viralt och nu setts av över 1,3 miljoner svenskar.

För att kunna finansiera uppförandet av monument och skrytbyggen, politikers och direktörers skyhöga löner samt konstutsvävningar och invandringskostnader, ville S, C och KD med stöd av M skära ner på gamla och sjukas möjligheter att åka färdtjänst.

Det stod klart under senaste Kommunfullmäktige.

Färdtjänsten drivs av regionen, som även den styrs av S, C och KD, men betalas av kommunen. På något sätt har färdtjänsten lyckats spräcka budgeten med 50%, från budgeterade 35 miljoner till 52 miljoner.

Örebropartiet har under ärendets föredragande i Kommunstyrelsen ställt frågan ”varför har man spräckt budgeten med 50%?”. Svaret från Socialdemokraterna löd ”vi borrar i det”. Man vet alltså inte riktigt orsaken till varför man spräcker budgeten, men man är ändå säker på att lösningen är att skära ner på färdtjänsten och då mer specifikt genom att slopa högkostnadsskydd och taxesubvention. Något som slår mot Örebros äldre och sjuka.

Besparingen skulle generera ungefär 8,4 miljoner, motsvarande kostnaden för 8 kommunalråd eller en femtedel av vad Kulturkvarterets årliga driftskostnad kommer bli.

Örebropartiets partiledare och kommunalråd Markus Allard yrkade givetvis på avslag, i ett anförande som i skrivande stund setts av fler än 1,3 miljoner svenskar i sociala medier. I anförandet tar Allard upp exempel på vad man skulle kunna spara på istället. Fler sparalternativ finns att se i Örebropartiets förslag till budget där vi presenterar sparförslag motsvarande 218 miljoner kronor. Hela listan på Örebropartiets förslag till alternativa besparingar går att se genom att klicka här.  

För att kunna hejda slakten av färdtjänsten krävs 50% av rösterna i Kommunfullmäktige. De styrande S, C och KD har 32 mandat av 65. I vanliga fall stödjer de sig på Vänsterpartiets 5 mandat, men i detta fall hade V kommit fram till att det nog var en ganska dum idé att hjälpa sina vänner i styret att få igenom just den här specifika nedskärningen, varmed man sållade sig till oppositionen.

Om samtliga partier som påstår sig vara i opposition hade röstat för att stoppa nedskärningen så hade det hela tagit slut där, men Moderaterna kände att det nog är det som deras väljare efterfrågar: skära ner på färdtjänst så man kan finansiera skrytbyggen, värdegrundsdiplom, politiker, direktörslöner, konst och invandring. Det var åtminstone så Anders Åhrlin uttryckte det ”vi måste spara pengar”, varpå han bara flinade när Allard presenterade Örebropartiets förslag på alternativa besparingsområden.

Tack vare Moderaterna hade förslaget om att slå sönder färdtjänsten nu en klar majoritet i fullmäktige, varmed det skulle bli omöjligt att avslå förslaget.

Det finns dock ett annat sätt att hindra ett förslag, åtminstone tillfälligt, det är att få till en återremiss. En återremiss kan komma till stånd om en tredjedel av kommunfullmäktiges ledamöter kräver det, något som kräver 22 ledamöter.

Örebropartiet, Liberalerna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som alla är emot nedskärningarna inom färdtjänsten uppnår tillsammans 21 mandat.

Dock hade tre av de styrandes ledamöter gått hem, eftersom de tyckte att mötet drog ut på tiden, varmed röstsiffrorna för återremiss blev 41 vs 21, alltså uppnådde vi fem partier en tredjedel av rösterna och vi kunde därmed stoppa nedskärningen. Men bara tillfälligt. Nästa gång krävs 50% av rösterna i KF för att kunna föreslå en extra återremiss av ärendet.

För er som nyttjar färdtjänsten är det förstås en välkommen tröst, men ärendet kommer komma tillbaka och troligtvis snabbare än beräknat då styrets politiker nu är irriterade över att vi, trots Moderaternas agerande, stoppade deras försök till nedskärning.

Det mesta talar för att detta ärende inte kommer förhalas så som man valde att göra med vår motion om att stoppa Kulturkvarteret, det är nog snarare rimligare att anta att ärendet kommer att beredas extra skyndsamt.

Om Örebropartiet styrt kommunen hade det här överhuvudtaget inte ens diskuterats. Vi har våra prioriteringar klara. Vi kommer alltid att sätta folket först.

Här är Markus Allards anförande i debatten: 

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter