Vi röstade NEJ till att slösa 1 miljard på ”superbussar”

På kommunfullmäktigesammanträdet i februari röstade vi NEJ till att slösa örebroarnas skattemedel på sk ”Superbussar”.

Örebropartiet röstade nej till att införa sk ”Superbussar”, ”Bus rapid transit”, i Örebro kommun. Satsningen är onödig och dyr. Även Sverigedemokraterna och Liberalerna röstade nej.

Moderaterna, Socialdemokraterna, Kristdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet röstade ja till att införa BRT-systemet. De vann.

Satsningen beräknas landa på minst en miljard kronor. Bara första etappen, mellan Brickebacken och Tegnérlunden, kommer att kosta en kvarts miljard.

Man hoppas kunna få ner restiden mellan Brickebacken och centrum från 30 minuter till 24 minuter. De underlag som presenterats för oss är dock väldigt bristfälliga och prognoserna är därför mycket osäkra.

Ungefär samtidigt som styret och dess stödpartier röstar för att införa sin dyra ”superbuss”-satsning så har man även klubbat igenom en höjning av bussbiljetterna samt lagt ner busslinjer på landsbygden.

Vi i Örebropartiet vill istället se ett helhetsgrepp på kollektivtrafiken. Vi tror att den bästa åtgärden för att förmå människor att resa kollektivt är att införa nolltaxa rakt av. Vi tror att det genererar en större effekt, per satsad krona, på kollektivtrafikresandet än att införa sk ”superbussar”. Detta vill vi kombinera med bättre turtäthet och bättre landsbygdsförbindelser.

Vidare är det helt fel läge att investera sådana massiva belopp på BRT när Örebro kommun redan har en såpass omfattande kommunskuld. 

Youtubeanvändaren ”det pekande fingret” (som inte har några kopplingar till Örebropartiet) har klippt ihop utdrag från debatten om BRT, det kan ses här.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter